MTAKVIC bar | TPA

TPA – INOVAČNÍ CENTRUM PRO TRANSFORMACI VZDĚLÁVÁNÍ

Operační program:

Spravedlivá transformace
Název projektu:

TPA – Inovační centrum pro transformaci vzdělávání
Registrační číslo projektu:

CZ.10.03.01/00/22_003/0000072
Termín realizace projektu:

09/2022 – 12/2027
Udržitelnost:

Udržitelnost 1/2028 do 12/2037

TPA – Inovační centrum pro transformaci vzdělávání | Moravskoslezský kraj | (msk.cz)

Cílem projektu je zvýšit uplatnitelnost absolventů na trhu práce a podpořit jejich schopnost pružně reagovat na dynamicky se rozvíjející podmínky a potřeby zaměstnavatelů. Záměrem je zajistit, aby absolvent ukončil své studium vybaven odpovídajícími odbornými znalostmi, měkkými a jazykovými kompetencemi. Tohoto cíle může být dosaženo pouze pomocí zvýšení kvality a zatraktivnění vzdělávacích materiálů, rozvojem a podporou podnikavosti (například start-up), propojením školního systému s lídry inovací v regionu a vybudováním technického zázemí pro uvedené aktivity.

Hlavní role MTA

Moravskoslezská technologická akademie z.s. (MTA)

Úkolem MTA je transformace středoškolského odborného vzdělávání pomocí tvorby inovativního vzdělávacího programu (tzv. EduBoxy). Tyto studijní materiály budou vyvíjeny a použity jako nástroj pro zvýšení úrovně výuky odborných předmětů na středních školách a usnadnění přípravy učitelů tak, aby mohli snáze reagovat na zvyšující se požadavky a nároky zaměstnavatelů v souvislosti s neustále se modernizujícími technologiemi. Nedílnou součástí bude také začlenění měkkých dovedností s důrazem na flexibilitu a ochotu celoživotního vzdělávání.

Ostatní partneři projektu

Moravskoslezský kraj (MSK)

Moravskoslezský kraj, který je jedním ze zakladatelů MTA, z.s. a zároveň nositelem i příjemcem dotace. Moravskoslezský kraj je největším poskytovatelem středoškolského vzdělávání v regionu (zřizovatel 90 středních škol) a garant financování celého projektu, a to včetně aktivit zapojených partnerů. Obsahovou náplň zajištují partneři projektu, organizace, které jsou navázány na MSK

Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, p.o. (KVIC)

KVIC vstupuje do projektu jako garant inovací ve vzdělávání učitelů ZŠ a SŠ a jejich transformace na učící se organizace. V rámci projektu budou realizovány aktivity zaměřené na vzdělávání. Jde o vzdělávání v oblasti odborných znalostí, cizích jazyků – primárně odborné angličtiny, digitálních technologií a souboru měkkých dovedností s akcentem na flexibilitu, práci se změnou a učení se.

10 vybraných středních škol Moravskoslezského kraje.

Tyto školy se budou podílet na vývoji EduBoxů, zastřešovat jejich odbornost a pomáhat diseminaci na ostatních školách v kraji. Současně budou na partnerských školách vybudování tzv. Collaborative learning space (CLS), které přispějí k zavádění EduBoxů a podpoří podnikavost u žáků. V rámci podnikavosti bude většina partnerských škol zapojena do aktivity školní firma.

Celkové výdaje projektu

  • 1 093 807 354 Kč
  • z toho dotace EU 924 206 686 Kč

Na projekt je poskytována finanční podpora z Evropské unie – Operační program Spravedlivá transformace.